Lifestyle

Help, ik moet kiezen!

Zaterdag was ik lekker met mijn vriendinnen een dagje uit in Leiden. We besloten ergens te gaan lunchen, en gezien ik de stad goed ken mocht ik een keuze maken waar we gingen lunchen. Maar inmiddels zouden ze moeten weten dat niet aan mij te moeten vragen… ik heb een uur lang de opties afgewogen, en alsnog heeft een ander vriendinnetje de knoop door moeten hakken waar we plaats zouden nemen. Ook in de lunchroom zelf hebben mijn vriendinnen al snel een keuze gemaakt, maar  kom ik er niet uit. Een boerenomelet of toch een broodje Old Amsterdam? Wanneer de serveerster mijn bestelling op komt nemen, raak ik last minute toch weer in paniek. Toch maar de tomatensoep. En wanneer die wordt geserveerd, kijk ik jaloers naar mijn vriendin die een broodje oude kaas op zit te smikkelen.

Herkenbaar? Ook zo’n eeuwige twijfelaar? In deze blog schrijf ik drie tips hoe je die angst om het verkeerde te kiezen los kan laten.

1. Luister naar je instinct

Als het op keuzes aankomt, is er altijd wel een eerste ingeving die naar boven komt. Het klinkt misschien wat cheesy, maar vaak is je eerste keuze de beste keuze. Je vermijdt de stress die komt kijken wanneer je opties moet wikken en wegen en bent daardoor positiever gestemd. Het is niet je ratio, maar je gevoel dat beslist. Gevoel is vaak maar moeilijk te beredeneren, je kan het enkel accepteren. En daar is niets mis mee.

2. Bepaal je opties

Sommige opties vereisen toch wat meer denkwerk.  Bijvoorbeeld wanneer het aankomt op een dure aanschaf of een nieuwe baan. Wat mij helpt is overzicht. Maak lijstjes! En schrijf bij ieder onderdeel de voor- en nadelen op. Zo maak je voor jezelf snel inzichtelijk welke afweging jij moet maken. Als het aankomt op producten aanschaffen kan je tevens gebruik maken van Vergelijker websites op het internet. De waardering van andere gebruikers zegt vaak meer over de kwaliteit van een product (en service) dan het verkooppraatje in de omschrijving!

3. Stel een deadline vast

Voorkom dat je eindeloos blijft piekeren, en stel voor jezelf een moment vast waarop je je keuze moet maken. Soms kan je nou eenmaal niet een perfecte keuze maken. Het is voor je eigen rust dan fijner gewoon iets te kiezen waar je op dát moment achter staat, en te zien waar het schip strand.

En heb je eenmaal je keuze gemaakt? Blijf dan staan achter je keuze. Als je keuze al gemaakt is, heeft het geen zin meer om te twijfelen. Dat is alleen maar verspilde energie! Hopelijk helpen deze tips je met het maken van je keuze.

Geef een reactie